Kuoronjohtaja Teemu Honkanen

Kulkuset on valinnut uudeksi taiteelliseksi johtajakseen turkulaisen Teemu Honkasen.

Honkanen valittiin tehtävään kesäkuussa. Hänet tunnetaan varsinkin kamarikuoro Key Ensemblen taiteellisena johtajana. Honkasen mukaan maailmaa vavisuttanut koronavirus oli osasyy sille, että hän otti vastaan pestin Kulkusten uutena taiteellisena johtajana.
– Minulle siunaantui hieman ylimääräistä aikaa sekä koronatilanteen vuoksi peruuntuneilta projekteilta että omalla vapaaajan harrastusrintamalla tapahtuneiden muutosten vuoksi. Näin ollen ajattelin hyvin voivani käyttää vapautunutta aikaa jakamalla kerran viikossa musiikkiosaamistani lähtemällä mukaan Kulkusiin, hän kertoo. Kulkuset oli Honkaselle entuudestaan jo jokseenkin tuttu kuoro.
– Muun muassa Kulkusten edellisen johtajan
Heidi Gräsbeckin kanssa olen musisoinut aikoinaan paljonkin. Turku ei myöskään ole niin iso kaupunki, etteivätkö kaikki kuorot olisi enemmän tai vähemmän tuttuja minulle.

Alun perin Nakkilasta kotoisin oleva Honkanen opiskeli Sibelius-Akatemiassa kapellimestariluokalla 90-luvulla. Hän on johtanut useimpia Suomen ammattiorkestereita kuten Helsinki ja Tampere Filharmonioita sekä Turun filharmonista orkesteria. Lisäksi hän on johtanut orkestereita myös Ruotsissa ja Norjassa.
Honkanen on tällä hetkellä Suomen tunnetuimpia ja menestyneimpiä kuoronjohtajia: hän on muun muassa toiminut kamarikuoro Key Ensemblen taiteellisena johtajana vuodesta 2009 ja saavuttanut sen kanssa kansainvälistä mainetta. Kuoronjohtajana hän on työskennellyt Suomen lisäksi myös Ruotsissa.

Kuluvan vuoden helmikuussa Honkanen valittiin vuoden kuoronjohtajaksi tunnustuksena hänen työstään suomalaisen ammattikuorotoiminnan edistämiseksi. Hänellä on kuitenkin hyviä kokemuksia ja muistoja myös amatöörikuoroista, joiden kanssa hän työskenteli etenkin uransa alussa.
– Kulkusten kanssa odotan eniten työskentelyä ihmisten kanssa, joilla on palava innostus kuorolaulua sekä musisointia kohtaan. Arvostan suuresti sitä intohimoa ja iloa. Se on tarttuvaa ja juuri se voimavara, jolla suomalainen kuorokenttä on kannuksensa ansainnut.
Honkasen mukaan taiteellinen johtaja on kuoron kasvot, ja usein kuoro mielletäänkin johtajansa näköiseksi. Diktatuurista ei kuitenkaan ole kyse.
– Kuoro on useimmiten enemmän tai vähemmän johtajansa näköinen, mutta olen aina korostanut jokaisessa johtamassani kokoonpanossa myös jokaisen yksittäisen laulajan tärkeyttä. Harjoituksissa on hyvä olla yhdessä tekemisen ilmapiiri, jossa kommunikoidaan ja musisoidaan yhdessä. Rivistä tulee usein myös vallan erinomaisia ideoita.